Hyres- och avgiftshöjningar - det här gäller
-
För hyresrätter
I slutet av varje år genomförs förhandlingar mellan hyresmarknadens olika parter för att bestämma kommande års hyresnivåer. Hyreshöjningarna bidrar till att täcka kostnaderna för att förvalta och utveckla fastigheterna.
Från och med 2023 bygger hyresförhandlingarna på en ny överenskommelse mellan hyresmarknadens tre parter: Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. Detta innebär att förhandlingen utgår från fem ekonomiska faktorer (såsom räntor, taxor och BNP). Genom det nya upplägget vill parterna underlätta förhandlingarna och skapa en mer förutsägbar och stabil hyresutveckling.
Den nya förhandlade hyresnivån fördelas på hyresavierna 3 eller 6 månader framåt, när dessa betalats kommer den totala månadskostnaden att minska men hyreshöjningen kommer kvarstå.
Om du vill läsa mer finns mycket information hos Hyresgästföreningen här.
För bostadsrätter
Stigande priser och räntor gör att många gamla och nya bostadsrättsföreningar behövt höja sina avgifter. Det finns inte heller någon gräns för hur mycket årsavgiften får höjas och drastiska åtgärder kan behöva vidtas för att täcka kostnaderna för den löpande verksamheten. Till exempel på grund av inflation, oförutsägbara renoveringsbehov och allmänna kostnadsökningar.
I denna artikel svarar en av våra fastighetsjurister på några vanliga frågor om vad som gäller vid avgiftshöjningar.
-
Fick du svar på din fråga?
Vilken information saknar du?