Det är kallt i min lägenhet, vad gör jag?

  • Alla har vi egna preferenser på när temperaturen är skön och behaglig hemma, men det finns riktmärken att gå efter och Folkhälsomyndighetens riktvärde för temperatur inomhus är 20 grader.

    Under hösten sätts värmen i fastigheten på automatiskt baserat på utetemperaturen. Om utetemperaturen varierar kraftigt från en dag till en annan kan värmesystemet därmed behöva lite tid för att anpassa sig. Om du upplever att elementen inte värmer i din lägenhet kan det bero på just detta.

    Med några enkla tips och kunskap om hur uppvärmningen fungerar kan du även själv påverka temperaturen i din lägenhet, så testa gärna nedan tips innan du felanmäler.

    9 tips för ett bättre inomhusklimat:

    1. Mät rätt!
      Ska du mäta temperaturen inomhus, placera termometern mitt i rummet cirka 1,5 meter ovanför golvet. Titta gärna på vår instruktionsfilm. Har du under 20 grader där du vistas ska du göra en felanmälan. Men räkna med att inomhustemperaturen sjunker tillfälligt vid väderomslag, innan värmesystemet kommit igång. Medelhastigheten på luften inomhus får inte heller vara för hög.

    2. Håll elementen fria
      Undvik att ställa möbler eller ha tunga gardiner framför radiatorerna. Är elementen täckta blir det kallare inomhus eftersom termostaten (om sådan finns) slår av när det blir för varmt. Den varma luften ska kunna cirkulera fritt.

    3. Håll friskluftsventilerna öppna
      Om byggnaden saknar mekanisk tilluft har flera fönster en tilluftsventil som ska vara öppen för ett bra inomhusklimat. Sämsta sättet att få det varmare är att stänga ventilerna helt, då störs ventilationen i lägenheten. Fuktproblem och dålig lukt kan bero på att ventilerna är stängda, då dras luft in från trapphuset vilket också kan skapa drag längs golvet.

    4. Rör aldrig ventilerna i kök och badrum
      I kök och badrum finns frånluftsventiler vars funktion är att se till att fuktig och illaluktande luft sugs ut ur bostaden. Dessa reglerar luftflödet i lägenheten och ska endast justeras av en tekniker.

    5. Se över tätningslisterna
      Drar det runt dörrar och fönster? Se över tätningslisterna i bostaden. Har du en hyresrätt – gör en felanmälan. Om du bor i en bostadsrätt kan ansvaret ligga på dig som boende, kolla vad som står i föreningens stadgar eller hör med din styrelse.

    6. Vädra snabbt!
      Ska du vädra – gör det snabbt och effektivt. Låt inte fönster vara öppna hela tiden utan skapa ett korsdrag under en kort tid. Glöm inte att stänga av värmen helt när du vädrar! Om du behöver ha fönstret öppet på grund av att det är för varmt inomhus när värmesystemet är igång, då ska du felanmäla.

    7. Använd spisfläkt endast när du lagar mat
      En köksfläkt kopplad på kanal är frånluftsventilation som inte ska användas i onödan, eftersom du då slösar värme och energi som skickas ut i tomma luften (om ni saknar återvinning). Stäng därför alltid av fläkten efter användning.

    8. Lämna dörrar mellan rum öppna eller på glänt
      Detta bidrar till en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.

    9. Lufta elementen
      Det brukar vara bra att se över elementen på hösten, när de varit på i någon vecka. Då brukar man kunna reda ut om de fungerar som de ska eller inte. Men håll även koll på elementen resten av vinterhalvåret, så du upptäcker om de inte verkar ge värme som de ska. Om elementen är varma nedtill, men kalla upptill kan det vara ett tecken på att de behöver luftas. 
      • Titta gärna på vår informationsfilm innan du luftar elementen på egen hand, då det finns en risk för vattenskador vid felaktig luftning av element. Är du osäker kan du göra en felanmälan via vårt kontaktformulär. 

    Har du testat tipsen ovan och mätt temperaturen men behöver vidare hjälp?

    Om du bor i en av HSBs hyresfastigheter eller i en bostadsrättsförening som har fastighetsskötsel via HSB kan du göra en felanmälan till Kund- och Medlemsservice via vårt kontaktformulär som du når här. Beskriv gärna vilken temperatur du har mätt upp i din lägenhet samt vilka åtgärder du har testat på egen hand.

    _DSC5066[1].png

  • Fick du svar på din fråga?

      

    Vilken information saknar du?