Information om kontrolluppgifter

  • En kontrolluppgift är ett underlag som skapas året efter att en bostadsrätt har överlåtits och ska deklareras till Skatteverket. Du kan sedan deklarera för såld lägenhet fram till maj.

    Det är bostadsrättsföreningen eller bostadsföreningens ekonomiska förvaltare som är skyldig att lämna kontrolluppgiften.

    • HSB Stockholm skickar kontrolluppgiften till Skatteverket och till överlåtaren i slutet på januari året efter försäljningen
    • Är du osäker på hur eller när du ska deklarera för såld lägenhet kan du kontakta Skatteverket

    Kontrolluppgiften innehåller bland annat förvärvsdatum, förvärvsbelopp, överlåtelsedatum, överlåtelsebelopp samt ett eventuellt kapitaltillskott*.

    *Ett kapitaltillskott är det kapital som överlåtaren skjutit till bostadsrättsföreningen och som använts för amorteringar av föreningens lån eller för finansiering av beställda ny-, till- eller ombyggnadsarbeten i föreningen. Detta har överlåtaren skjutit till genom sin betalning av årsavgiften under perioden av sitt bostadsrättsinnehav eller genom frivilliga kapitaltillskott. Kapitaltillskottet är avdragsgillt.

    Om en rättelse av kontrolluppgift behöver göras

    Om den rättade kontrolluppgiften skickas in senast den 1 mars året efter överlåtelsen kommer de rätta uppgifterna med i överlåtarens inkomstdeklaration. Skickas den senare kan överlåtaren själv behöva rätta sin inkomstdeklaration. Rättningar kan göras av överlåtaren i upp till fem år efter försäljningen. 

    Önskar du kopia på kontrolluppiften?

    HSB Kund- och Medlemsservice kan skriva ut en kopia på kontrolluppgiften och posta den till överlåtarens folkbokföringsadress eller skicka via Kivra. Vi kan inte uppge någon information över telefon. Du är välkommen att höra av dig via vårt kontaktformulär som du hittar här.

    Dödsbodelägare som önskar kopia behöver inkomma med en bouppteckning som styrker delägandet av dödsboet. Om det inte ännu finns en bouppteckning hänvisar vi till Skatteverket. 

    sålt brf.JPG

    Har du funderingar eller frågor?

    Om du har frågor om din kontrolluppgift är du välkommen att kontakta Kund- och Medlemsservice. Se alla kontaktuppgifter här

    Frågor om hur du ska deklarera din överlåtelse av bostadsrätt hänvisas vänligen till Skatteverket på tel 0771-567 567 eller www.skatteverket.se. Skatteverkets hemsida innehåller mycket matnyttig information för dig som ska deklarera, här kan du läsa mer "Försäljning av bostadsrätt".

    Vi har även samlat mer information på vår hemsida, läs mer här.

  • Fick du svar på din fråga?

      

    Vilken information saknar du?