Vad betyder IMD eller överlåtelse-/pantsättningsavgift på min avi?

  • IMD

    En del bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter har IMD. 

    imd.JPG

    • IMD är en förkortning för Individuell Mätning och Debitering, vilket innebär att förbrukningen av exempelvis el och vatten mäts i varje lägenhet – och att du som boende betalar för din egen förbrukning.

    • Syftet är att du ska bli mer medveten om din energianvändning och kunna påverka dina kostnader genom att vara mer sparsam med din el och ditt vatten.

    • Det vanligaste är att förbrukningen debiteras med fyra eller fem månaders förskjutning på avierna och att du betalar för förbrukningen från dagen du flyttar in tills den dag du flyttar ut.

    Har du frågor om kostnaden kontakta din brf-styrelse eller din el-leverantör. 

    Saknas IMD på din avi?

    HSB Stockholm mottar IMD-filer från el- och vattenmätningsbolagen vilket sedan aviseras på månadsavierna. Om du tidigare debiterats för IMD, men inte ser denna post på nuvarande avi, beror detta i de flesta fall på att mätningarna ännu inte inkommit från leverantören. I dessa fall debiteras förbrukningen vid nästkommande kvartalsavisering.

    Överlåtelseavgift

    Överlåtelseavgiften tas ut i samband med försäljning av en bostadsrätt, även kallad överlåtelse

    Avgiften läggs till på månadsavgiften nästkommande kvartal och täcker bostadsrättsföreningens administrativa kostnaderna som uppstår i samband med en överlåtelse. Hur stor avgiften är bestämmer föreningen, men oftast är den mellan 2,5 och 3,5 % av prisbasbeloppet*.

    Det vanligaste är att den som säljer lägenheten betalar avgiften, om det inte uttryckligen står i föreningens stadgar att köparen ska betala den. 

    överlåtelseavgift.JPG

    Pantsättningsavgift

    Om du har ett bolån på din bostadsrätt anger du den som pant. Pantsättningen innebär att din lägenhet står som säkerhet för bolånet. Föreningen tar ut en pantsättningsavgift för registrering av lägenhetens lån. Är lånet uppdelat tas en avgift per del ut. Avgiften återkommer endast om en ny pant ska registreras.

    • Din bostadsrättsförening måste registrera bolånet i pantsättningsregistret
    • För det administrativa arbetet har föreningen rätt att ta ut en administrativ avgift, som kallas pantsättningsavgift – hur stor avgiften är bestämmer föreningen, men oftast är den 1–1,5 % av prisbasbeloppet* per pantsättning
    • Byter du bank eller gör en ändring i dina lån tillkommer en pantsättningsavgift
    • Avgiften tas ut på nästkommande kvartalsavi

    Du kan alltid se din lägenhets pantnoteringar på Mitt HSB. Om du ser pant/er som inte tillhör dig, vänligen kontakta din bank och uppge kreditnumret till panten som ska tas bort.

    *Prisbasbeloppet räknas årligen fram av Statistiska Centralbyrån och fastställs av regeringen.

  • Fick du svar på din fråga?

      

    Vilken information saknar du?