Vad får jag göra i min hyresrätt?

  • Droppar kökskranen? Behöver du installera en tvättmaskin eller vill du riva en vägg för en mer öppen planlösning? Ska du fixa på egen hand är det viktigt att veta vad du får göra själv, och vad som kräver hyresvärdens godkännande. 

    För dig som bor i hyresrätt är det lätt att veta vad du ska göra om ett fel uppstår hemma, du kontaktar din hyresvärd och får problemet åtgärdat. Det är en av fördelarna med hyresrätt som boendeform. När du vill förändra eller fräscha upp lägenheten utan att det rör sig om en reparation finns olika möjligheter:

    Förändring av ytskikt
    Du får måla om, tapetsera eller lägga nytt golv själv, förutsatt att arbetet är fackmannamässigt utfört och att färg- och materialval baseras på vad man kan anse att "de flesta" tycker om. Det är självklart subjektivt, men vid utflytt ser besiktningspersonalen bland annat till rådande trender. HSB brukar använda tapetböcker från färgbutikerna som måttstock - finns en tapet med där är den "godkänd. Målar du alla väggar svarta är det mer sannolikt att du blir återställningsskyldig vid utflytt, eller tvingas betala för att HSB ska återställa lägenheten.

    Elektricitet
    Du får självklart byta glödlampa på egen hand, men i övrigt är grundregeln att alla elarbeten ska utföras av en auktoriserad fackman. Kontakta alltid hyresvärden vid minsta osäkerhet.

    VVS/badrum
    Vid åtgärder i badrum måste du nästan alltid anlita professionell hjälp. Glöm inte att du kan bli skadeståndsskyldig  om du gjort icke godkända förändringar i lägenheten.

  • Fick du svar på din fråga?

      

    Vilken information saknar du?